pátek 9. března 2012

"Pár poznámek" k diskusi na téma elektronických knih v Národní knihovně z 8.3.2012


Internet se stal platformou pro sdílení, šíření informací a společně s počítači způsobil digitální revoluci. Gutenbergův vynález knihtisku je oproti digitalizaci dokumentů „jen bezvýznamný zlepšovák“ říká Pavel Císař. Nakladatelé, kteří se brání digitalizaci svých děl, jsou pak jako Ti, kteří Gutenbergův tiskařský lis chtěli zničit.  Nakladatelé se (a ne z nepochopitelných důvodů) však obávají „krádeže“ svých děl pokud je dají na internet. Důvodem je nebezpečí, že se jejich knihy díky pirátům objeví na ulozto a dalších serverech.  

Proč tu je knižní pirátství?

Pavel Císař tvrdí, že knižní pirátsví je v podstatě produktem digitální revoluce. Vynálezem skenerů a digitalizace pomocí programu OCR. Když nebylo co v elektronických zařízeních číst, lidé si prostě dokumenty sami vytvořili. Podle Jiřího Vlčka to též souvisí s velmi komplikovaným stažením z e-shopu a DRM ochranou.  Zdrojem může být i odpor k tomu platit za dokumenty. Podle Císaře prostě někteří lidé za knihy neplatí ani v reálném světě.   

Otázkou je jak tomuto jevu zabránit

Sporné jsou Don Quijotské kroky v podobě represe (málokdo si uvědomuje, že za neoprávněné nakládání a manipulaci s autorským dílem je sazba až 8 let vězení). Jeden soubor odstraníte a za minutu tam je znovu pod jiným jménem nebo jinak modifikovaný. Pracuje se také na novele autorského zákona. Legislativa je pozadu za technologickým pokrokem. Pavel Koutský z prvního e-nakladatelství freetimepublishing navrhuje spíše podpořit všechny možnosti šíření a prodeje obsahu a současně se snažit čtenářskou obec vzdělávat. V diskusi padl i případ, kdy učitel dal oskenovat učebnici a děti si pak stáhly dokument z webu. To mi moc výchovné nepřijde. Důležité je také, aby lidé měli možnost legálně e-knihu koupit v e-shopu s elektronickými knihami.

Od DRM se ustupuje  

Všichni účastníci se v podstatě shodli, že DRM způsobuje problémy a lidé jej nemají rádi, mimo jiné způsobuje problémy s kompatibilitou (nikdo netvrdil opak). Alternativou je tzv. "sociální DRM" to má (podobně jako u digitálního vodoznaku v obrázcích) omezit předávání e-knih do různých P2P sítí a na komunitní weby. Je to příklad poněkud pružnější ochrany autorských práv, který doporučují i některé zahraniční asociace vydavatelů a knihkupců. Používají ho například i e-knihy od Freetimepublishing. Další kniha spisovatelky Petry Neomillnerové vyjde i jako e-kniha a bude distribuována se sociálním DRM.  

Ovlivní pirátství negativně autory a nakladatele?

Další otázkou je zda pirátské kopie knih autorům a nakladatelům opravdu škodí nebo jim mohou například jako reklama posloužit ke zvýšení prodeje. Například Petra Neomillnerová prohlásila, že prodeje jejích knih jsou stabilní. Podle ní je na stahování pirátských kopií pozitivní, že funguje jako zpětná vazba, protože ukazuje, že je mezi lidmi o daný titul zájem.

Podle Srstky není možné říci, že když se kopie knihy objeví například na ulozto, tak její prodej automaticky klesne o x procent. Uznal též platnost argumentu, že ten kdo si stáhne kopii knihy zdarma, by si jí třeba ve skutečnosti vůbec nikdy nekoupil, i kdyby měl tu možnost. Je pravděpodobné, že se lidé na internetu chovají stejně jako v reálném světě. Většina lidí si knihu v knihkupectví nekoupí a jdou do knihovny, kde si ji půjčí. Menší část lidí chce knihu vlastnit. Problémem internetu je, že se tyto dvě skupiny nedají odlišit, říká Císař (část tohoto odstavce byla převzata z lupa.cz).

Perspektivy e-knih v ČR

V současné době legálně ke stažení existuje cca něco přes 5000 titulů českých e-knih. Dnes se nakladatelé horečně snaží co nejrychleji zdigitalizovat co nejvíce titulů a nabídka se bude rozšiřovat. Rozšiřovat se bude i čtenářská „elektronická“ obec z dnešních cca 100 000 čteček na dvouapůlnásobek. Trochu mě děsí, že nikdo ze zúčastněných diskutujících nedokáže odhadnout, zda pirátské kopie snižují prodeje knih. To je do budoucna dost zásadní otázka vzhledem k narůstajícímu počtu zařízení ke čtení e-knih. Jiří Vlček a Pavel Koutský vidí budoucnost v zařízení, které bude schopné jedním kliknutím nahrát koupenou knihu. Pokud stažení e-knihy z nějakého zařízení podobného například itunes bude rychlejší a snadnější než práce v prohlížeči, uživatelé začnou využívat tento pohodlnější způsob a pomůže to tak obejít ulozto a podobné servery.

Diskutovali:

V národní knihovně o budoucnosti elektronických knih a o ochraně autorských práv diskutovali:
  • Jiří Srstka, ředitel Dilia, divadelní, literární, audiovizuální agentura
  • Jiří Vlček, Palmknihy.cz, prodejní portál elektronických knih
  • Petra Neomillnerová, spisovatelka
  • Jiří Fraus, ředitel nakladatelství Fraus
  • Pavel Koutský, první internetové nakladatelství Freetim(e)publishing
  • Pavel Císař, e-book komunita

Celou diskusi lze shlédnout na CT24.

Lukáš Vik
DATABOOK.CZ

Žádné komentáře:

Okomentovat